Casa Memorială „Ion Șiugariu”, Băița – Tur Virtual

Muzee de la sat – Proiect co-finanțat de AFCN, realizat de Real Tour Ro și susținut
de De la sat.

Linkuri:
https://www.facebook.com/Real.tour.ro
www.real-tour.ro
https://www.facebook.com/muzeedelasat
www.muzeedelasat.ro

https://www.instagram.com/real.tour.ro/
https://www.instagram.com/muzeedelasat/

Casa memorială a poetului-erou Ion ȘIUGARIU: locul unde a răsărit Soarele în 6 iunie 1914…

În 1976 Floarea ȘUGAR donează statului casa (din care se retrăsese si ea, cu mulți ani în urmă), casa în care a văzut lumina zilei poetul Ion ȘIUGARIU – erou în Cehoslovacia anilor 1945 la doar 31 de ani.
„Soarele” cum îi spuneau cei apropiați, „însetat de lumină” cum scria despre sine că este – sufletul poetului peregrin poate adăsta acum și pe pragul casei sale memoriale care-i poartă numele, la Băița, sub aceiași codri adumbriți de Pietroasa, privind aceeași grădină care i-a inspirat atâtea incantații…
„Copilul acesta singuratic e poet” își spunea adeseori și chiar plăpând și firav cum era – a putut să-și descopere și vocația de… erou: uneori se juca cu moartea-n texte, alteori il învăluia frica, deznădejdea sau disprețul. Încă înainte să meargă în întâmpinarea războiului și-a morții – în publicistică își vărsa și cauzele și năduful…
Muzeul Județean Maramureș a avut casa în patrimoniu și ani mulți a fost loc de întâlnire, inspirație și creație pentru mai multe generații de scriitori, artiști și ziariști. Comemorările de regulă au fost anuale, au rămas așa și constau ca de obicei în întâlniri ale scriitorilor cu fii satului, elevi, cadre didactice și Administrația orașului – care le și organizează acum.
Din anul 2008, casa cu fundație din piatră de vale, stâlpi din stejar, pereți din bârne crăpate lipiți cu pământ și pământ pe jos, acoperită cu șindrilă, compusă din două camere și prispă – intră în administrarea Consiliului Local al orașului Tăuții-Măgherăuș printr-un protocol semnat între Consiliul Județean Maramureș și Primăria orașului Tăuții-Măgherăuș. Urmează investiții majore pentru consolidarea imobilului și reparație capitală; se alocă fonduri și pentru drum – astfel că poteca scobită și bătucită secole cu pasul de-alungul coamei „Curăturilor” din „Dâmbuʼ Luncii” devine… Strada 80 – cu asfalt, rigole, canalizare și parapeți!

În 2013, cu un an înaintea Centenarului, a (re)născut și în Slovacia: am exportat acolo un mit, o legendă, o poveste; am împărțit cu ei nu doar eroul (pe care-l aveau deja) ci și poetul; am dus spiritul creației sale lângă trupul său împământenit, la (a)casa de veci – și acestei jertfe găsesc slovacii potrivit să i se incline mereu, mulțumindu-i că asemenea ofrandă și celelaltele 11 mii de soldați români au fost prețul eliberării lor. Frații noștri, cum ne spun – așa se și poartă: smeriți și recunoscători sinceri unui spirit cultivat și erudit care și-a sacrificat conștient viața și visul… nu fără regrete, dar care știa cel mai bine că trebuie mai întâi să (te) eliberezi ca să fii și liber! Și a trait precum a scris… Pe tot teritoriul Slovaciei, de unde-au relocat eroi în Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen – slovacii au înălțat monumente în memoria acestora, astfel că Slovacia este un altar de jertfă și pioșenie.
Poetul de-acum are tot timpul: „Sunt singur, departe… Pe aici sunt munți, e zăpadă multă, ca la noi acasă. Mă gândesc la copilărie, la părinți… Îmi pare rău că n-am putut merge până acasă… Am scris mai multe scrisori dar n-am primit niciun răspuns… Adresa noastră de acasă este: Ion SOREANU, com. Băița, Of. poștal Tăuții-Măgherăuș. Dacă poți încearcă să le scrii și tu. Să știi că mie acasă îmi spun Ion. Nu-mi spune nimeni Soare…” (fragment din corespondența de pe front, 26.01.1945) Soția poetului, Lucia – mai întâi muză, apoi reflexia Soarelui… – a fost neobosită în a-i „risipi” razele surprinse în cuvinte, până dincolo de secol… Lucia SOREANU-ȘIUGARIU (n.1920) a trăit în Aachen, Germania, până în 2015.

„N-ar mai trebui să moară nimeni…” – ultimul rând scris de poet în jurnalul său de front.
Date bio-bibliografice despre poetul-erou Ion SOREANU-ȘIUGARIU (n.06.06.1914 – d.01.02.1945) – aici:
Album bilingv româno-slovac „Ion SIUGARIU”
Ion SIUGARIU – Agenda CENTENAR (Subiecte-Dezbateri-Invitati)
„Bolnav de aurora” – Ion SIUGARIU (SOREANU) / volum de poezii
„Progresia SIUGARIU” aici (blog) și aici (you tube).

La interferența Țării Codrului cu Țara Chioarului – aCasă la țară… Muzeul satului „Acasă” – gospodărie tradițională cu specific local

Gospodăria tradițională românească, cu specific local (casă, șură, grajd, șopron, colniță, coteț), veche de circa 300 de ani, situată în centrul orașului TĂUȚII-MĂGHERĂUȘ, în proximitatea Liceului „Traian VUIA”– este un ansamblu strămutat din satul Bozânta Mare. Ultima gazdă a casei a fost lelea Florița.
Ulterior, urmașii au agreeat o convenție cu Primăria orașului Tăuții-Măgherăuș și Consiliul Local – astfel că ansamblul gospodăresc a fost relocat și amenajat ca muzeu.
Colecția interioară de obiecte, specifice locului, este alcătuită din donații private. Ele atestă modul de viață, obiceiurile, credința, îndeletnicirile oamenilor care au trăit aici din vremuri străvechi. În primii ei ani, colecția era mică și în formare, și a fost expusă pe holuri în incinta Școlii generale din Tăuții Măgherăuș. Directorul de atunci, prof. Ștefan RUSU și prof. de limba română Emil CRÂNCĂU au găzduit-o, promovat-o și îmbunătățit-o pe măsura donațiilor obținute. Ulterior, când se putea întrevedea o locație proprie – s-a identificat și „casa bătrânească” din Bozânta Mare între timp, pe lângă livada școlii ca loc de amplasare – Primăria a agreeat înființarea unui muzeu. Și acasă s-a considerat, în largul lui spiritual, mult, bine și cu folos, prof. de limba română, pensionat din învățământ dar angajat de Primărie să-și desăvârșească visul, ideea – în muzeu, circa 10 ani. Acum Muzeul „Acasă”, alături de Casa memorială „Ion ȘIUGARIU” sunt pregătite să vă încânte și descânte, dezmierde și despovăreze sufletul! Vezi aici!

Din unele obiceiuri încetățenite sau din anumite denumiri populare consacrate ale obiectelor, reiese și influența – prin interferența cu alte culturi (de exemplu influența slovacă – în stil și îndeletniciri iar influența maghiară – în limba vorbită și gastronomie) – asupra comunității băștinașe care, deși și-a conservat modul de trai autentic românesc, limba literară (vezi aici și aici și aici), organizarea gospodăriei și arhitectura absolut specifică – și-a „adaptat” traiul și graiul cu a celorlalți, să poată coabita laolaltă și să se poată înțelege unii cu alții în decursul istoriei.

Zona centrală a orașului Tăuții-Măgherăuș este situată pe vechea vatră a satului Tăuții de Jos numit prima dată de slovaci – Totfalu iar ulterior de maghiari – Misztotfalu. Prima mențiune atestatară Totfalu datează din anul 1440 când husiți din Boemia s-au refugiat pe aceste meleaguri, unde s-au așezat pe malul râului Miszt. Date istorice despre această așezare omenească există însă de la 1216.

Muzeul „Acasă” este o mostră de autentic românesc specific local, este aCasa care vă conectează cu realitatea inițială și inițiatică iar dacă vă lăsați în voia atmosferei create – vă „teleportați” prin timp în casa părinților, a bunicilor și străbunicilor, printre lucrurile lor sfinte și fundamentale… Și dacă doar cu privirea le iscodiți – licărește în străfundul Dvs. geneza iar dacă le și răsfățați mângâidu-le cu-aducere-aminte – deja povestea-i gata… În realitate însă, casa părintească, ca loc al nașterii (și spirituale!), pe măsură ce trece vremea va rămâne consacrată doar în sintagmă și-n muzeu. Acasă – la muzeu de-acum! – va reprezenta tot mai mult locul comun pentru „incidența” cu originile și pentru nostalgii… și este, evident, o provocare: conștientizarea că în era globală – acasă, în sensul natal, este pe cale de dispariție; sunt tot mai mulți cetățenii universali cu rezidențe și cetățenii multiple. Totuși, pentru „deconectare” temporară din tumultul cotidian, da-ți o fugă la muzee, încărcați-vă bateriile cu energia primordială… și-apoi gata – înapoi în viitor! Daca v-ați și „ancorat” bine în limba maternă, nu vă paște niciun pericol: aveți și identitate specifică nu doar CNP! Deci ne vedem aici, Acasă!

Aniversari: 5 ani Fanfara “Stibina”, 2 ani Majoretele “Stibina”, 3 ani Dansul sportiv “Colibri” si Debutul Corului “Floare de colt” Seniori

Înființată în martie 2011, Fanfara “Stibina” are în prezent 32 de membri dintre care 24
activi și 8 începători. Pentru instruirea fanfarei sunt angajați cu contract de colaborare 5
profesori de instrumente și un dirijor. Membrii fanfarei sunt copii și tineri din orașul TăuțiiMăgherăuș cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani – elevi ai Liceului Tehnologic „Traian
VUIA” și alte licee din municipiul Baia Mare.
Ca o consecință a dezvoltării dragostei față de muzică – 8 dintre membrii fanfarei s-au
îndreptat spre Colegiul de Arte Baia Mare iar un altul studiază muzica într-un liceu de
specialitate din București. Fanfara “Stibina” a orașului Tăuții-Măgherăuș reprezintă
comunitatea noastră la toate activitățile desfășurate în cadrul orașului. “Stibina” a participat
la Festivalul fanfarelor școlare de la Târgu Mureș în 2015 și 2016 unde a obținut Premiul
special al juriului și un premiu 2. Are parteneriate cu fanfare din Franța (Millau) și Bulgaria
(Oreahova).
Fanfara a mai participat la activități specifice împreună cu Fanfarele unite ale orașului
Satu Mare cu care au de asemenea un parteneriat și alături de care au participat la două
tabere de instruire intensivă – în 2014 la Satu Mare și în 2015 la Baia Mare. În viitor ne-am
propus să încheiem și alte parteneriate cu fanfare din ța

Inflorim Europa!

La initiativa artistului belgian FRANK LIEFOOGHE, în anul 2016, a fost lansat
proiectul European « COLORAM EUROPA», proiect destinat copiilor si tinerilor din
diferite scoli, institutii, asociatii sau ONG-uri, ce are ca scop cunoasterea Europei si a
diversitatii ei culturale, plecând de la desenele autorului, descoprind locuri, regiuni si
tari din Europa.
Proiectul a avut un succes deosebit iar la expozitia finala, care a avut loc la Bruxelles, în
prezenta artistului FRANK LIEFOOGHE, au participat copii si tineri atât din România cât si
din Belgia, din diferite scoli, centre de creatie, ateliere artistice si ong-uri ale românilor din
diaspora.
Pentru anul 2017, Arthis – Casa de Cultura Belgo-Româna din Bruxelles propune un nou
proiect al aceluiasi artist – FRANK LIEFOOGHE, cu tema Europe in flowers – Înflorim
Europa.
Aceasta tema reprezinta diversitatea si frumusetea naturii care a ajuns din colturile cele mai
îndepartate ale lumii sa umple de culoare si lumina întreaga Europa.
Proiectul este constituit din 27 de desene sablon cu flori din întreaga lume care urmeaza sa
fie colorate, iar copiii si tinerii pot sa realizeze acest lucru prin orice tehnica si cu orice tip de
materiale, fara respectarea obligatorie a sablonului, utilizând creativitatea si inspiratia pe care
floarea respectiva sau povestea din jurul ei o creaza. Culori, hârtie, pânza, lipici, acuarele,
guase, graffiti, materiale reciclate, plastic sau orice poate sa contribuie la imaginatia
copilului este binevenit în acest proiect.
Arthis – Casa de Cultura Belgo-Româna din Bruxelles va invita sa participati la acest proiect,
prin intermediul Asociatiei EURO-MARA EVENTS din Baia Mare, cu o clasa, o scoala, o
institutie sau un ONG, prin completarea unui angajament scris de participare adresat
asociatiei noastre sau Asociatiei EURO-MARA EVENTS din Baia Mare. Acest angajament
va va acorda dreptul de a utiliza desenele gratuit, fara plata unor drepturi de autor, si de a le
multiplica în formatul si numarul ales.
Dupa terminarea etapei de colorare, lucrarile vor fi prezentate în cadrul unui vernisaj
ce va avea loc la Biblioteca Judeteana «Petre Dulfu» din Baia Mare.
În data de 1 iunie 2017, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, va fi organizata o
expozitie finala ce va regrupa toate lucrarile participante la acest proiect, la Galeria
Arthis de la Bruxelles, în prezenta artistului FRANK LIEFOOGHE si a
reprezentantilor institutiilor românesti de la Bruxelles.
Va asteptam cu placere sa participati la proiectul Europe in flowers – Înflorim Europa.

Clubul Sportiv “Colibri”

Înfiinţat în anul 2009 cu sprijinul membrilor fondatori
– Radu Mihai Velcu – antrenor, coregraf şi arbitru internaţional,
– Florentina Kovacs – manager,
– al părinţilor şi micilor dansatori
mica pasăre Colibri şi-a deschis aripile în primii ani în oraşul Baia Mare.
Proiectele care se derulează
– „Cursul Premianţilor” – ediţia a V-a, Secţia dans sportiv
– „Cursul Bobocilor” – ediţia a III-a, Secţia tenis de masă
– „Primii paşi de dans” – ediţia a VI-a, Secţia de dans sportiv
– „Inima mea dansează” – ediţia a II-a, Secţia de dans sportiv
au ca obiectiv atragerea elevilor, tinerilor şi adulţilor spre mişcare prin îmbinarea
exerciţiilor fizice cu ritmul muzicii: Vals lent, Vals Vienez, Tango, Cha-Cha, Rumba – sunt
doar câteva probe de grație.
Din anul 2014 Clubul Sportiv „Colibri” cu anvergură extinsă îşi desfăşoară
activitatea în Oraşul Tăuţii Măgherăuş. Aici am fost întâmpinaţi cu căldură şi entuziasm
de Primăria Oraşului prin domnul Primar Anton Ardelean și Consiliul Local.
Alături de comunitate şi cu sprijinul Casei Orăşeneşti de Cultură prin doamna
Angela Miclea pe de o parte și reprezentanți ai Liceului Tehnologic „Traian Vuia” şi elevi
ai acestuia pe de altă parte – în martie 2015 am înfiinţat Trupa de Majorete „Stibina”
(interfață paralelă și tandem cu fanfara orașului). Sub Proiectul „SPORT PRIN DANS,
RITM şi COORDONARE” – ediţia I, sprijinit în totalitate de Consiliul Local al Oraşului
Tăuţii Măgherăuş – „Colibri” s-a tot înălţat cu fiecare participare la concursuri locale,
naţionale şi internaţionale unde am obținut primele locuri și faimă.
Sunt alaturi de noi partenerii: Federatia Romana de Dans Sportiv, Asociatia
Judeteana Maramures ,,Sportul Pentru Toti”, Clubul Quasar Oradea, Clubul Sportiv
EXTREM Baia Mare, Clubul Sportiv INDEPENDENTA Baia Mare, Directia Judeteana de
Sport MM, Inspectoratul Scolar Maramures, A.S.O.C. Baia Mare, Asociatia „Comunicați
cu Noi” Tautii Magheraus, Casa Oraseneasca de Cultura Cavnic, Primaria Cicîrlau.

Biblioteca Orăşenească Tăuţii Măgherăuş

Program:
Luni – Joi 730 – 15 30 ; Vineri 730 – 13
Documente necesare obţinerii permisului de utilizator :
– pentru adulti: act de identitate valabil
– pentru copii: act de identitate al părintelui sau tutorelui legal

Biblioteca Orăşenească Tăuții-Măgherăuș funcționează ca bibliotecă publică cu caracter enciclopedic din anul 1953. Dispune de un fond de carte ce numără în prezent 7699 de volume. Serviciile oferite utilizatorilor sunt: împrumut adulţi şi copii, studiu la sală pentru ambele categorii de beneficiari şi acces la Internet pentru toți utilizatorii.
Misiunea bibliotecii
Prin menirea şi funcţiile sale este un centru informativ, formativ, de cultură şi educaţie permanentă; are ca obiectiv prioritar atragerea în sfera lecturii a unui număr cât mai mare de locuitori ai oraşului. Serviciile sale, atât cele tradiţionale cât şi cele noi, moderne, sunt pliate pe cerinţele comunităţii şi servesc interesele de informare, studiu, educaţie, lectură şi recreere ale acesteia.
Accesul este liber, gratuit şi nediscriminatoriu .

Sunetul Stibinei

Înființată în martie 2011, Fanfara “Stibina” are în prezent 32 de membri dintre care 24 activi și 8 începători. Pentru instruirea fanfarei sunt angajați cu contract de colaborare 5 profesori de instrumente și un dirijor. Membrii fanfarei sunt copii și tineri din orașul Tăuții-Măgherăuș cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani – elevi ai Liceului Tehnologic „Traian VUIA” și alte licee din municipiul Baia Mare. Ca o consecință a dezvoltării dragostei față de muzică – 8 dintre membrii fanfarei s-au îndreptat spre Colegiul de Arte Baia Mare iar un altul studiază muzica într-un liceu de specialitate din București. Fanfara “Stibina” a orașului Tăuții-Măgherăuș reprezintă comunitatea noastră la toate activitățile desfășurate în cadrul orașului. “Stibina” a participat la Festivalul fanfarelor școlare de la Târgu Mureș în 2015 și 2016 unde a obținut Premiul special al juriului și un premiu 2. Are parteneriate cu fanfare din Franța (Millau) și Bulgaria (Oreahova). Fanfara a mai participat la activități specifice împreună cu Fanfarele unite ale orașului Satu Mare cu care au de asemenea un parteneriat și alături de care au participat la două tabere de instruire intensivă – în 2014 la Satu Mare și în 2015 la Baia Mare. În viitor ne-am propus să încheiem și alte parteneriate cu fanfare din țară și nu doar – cum și să punem în valoare cât mai eficient instruirea de care ne bucurăm.